Μουσικό Εργαστήρι

ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΑ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ 2016-2017
 Την Τετάρτη 10 Μαΐου 2017 πραγματοποιήθηκε στο θέατρο Βλησίδη των Χανίων η συναυλία του Μουσικού Εργαστηρίου του Γυμνασίου Βάμου που δραστηριοποιείται για 8η συνεχή σχολική χρονιά. Η Συναυλία μας εφέτος ήταν αφιερωμένη στην ξένη Rock μουσική και ειχε τίτλο «Rock U Vamos». 
Η Ντόνα Μπραχουσάι, Κέλυ Κατσούλη, Ελένη Μαρικάκη και τον Μάικλ Γουϊτφιλντ  που φοιτούν πλέον στο λύκειο, η Έφη Ζαννή, την Γεωργία Λουράκη,  την Άρτεμις Φραντζεσκάκη, την Πηνελόπη Χαροκοπάκη και την Αριάδνη Χατζή  όλες μαθήτριες της τρίτης Γυμνασίου, ήταν οι πρωταγωνιστές της βραδιάς.

 

ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΑ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ 2015-2016
Το Πρόγραμμα Σχολικής Δραστηριότητας «Μουσικό Εργαστήρι Γυμνασίου Βάμου» συντονίζουν οι καθηγητές: Πογιατζής Γιώργος (Μουσικός) και Σμυρνάκης Τίτος (Φυσικός). Το σχολικό έτος 2015-16 είναι η έβδομη συνεχής χρονιά λειτουργίας του προγράμματος και συμμετείχαν σε αυτό μαθητές και μαθήτριες όλων των τάξεων του Γυμνασίου. Το  πρόγραμμα ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2015 και ολοκληρώθηκε τον Μάιο του 2016 με την παρουσίαση του CD "ΒΑΜΟΣ αλα ROCK" καθώς και 4 LIVE συναυλίες στα πλαίσια της "Άνοιξης Καλλιτεχνικής Δημιουργίας 2016" στο θέατρο Βλησίδης, στην αυλή του σχολείου καθώς και στο 11ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ Χανίων στο πάρκο ειρήνης και φιλίας των λαών στα Χανιά. 
Τραγουδούν:   
Ευτυχία Ζαννή
Πόπη Κατσούλη
Γεωργία Λουράκη
Ελένη Μαρικάκη
Ντόνα Μπραχουσάι
Αριάδνη Χατζή

Υπεύθυνοι Καθηγητές:
Γιώργος Πογιατζής     
Τίτος Σμυρνάκης  
       
Φιλική Συμμετοχή:
Γιάννης Γιαννακάκης    Πλήκτρα
Γιώργος Κολομβάκης  Ηλεκτρ. κιθάρα 
Γιάννης Σμυρνάκης    Drums 
Νεάντα Μπραχουσάι    Τραγούδι

Νικολέτα Χατζή           Τραγούδι


                          link - Πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό στο YouTube

                         ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΑ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ 2014-2015
   Το Πρόγραμμα Σχολικής Δραστηριότητας «Μουσικό Εργαστήρι του Γυμνασίου Βάμου» συντονίζουν οι καθηγητές: Πογιατζής Γιώργος (ΠΕ16-Μουσικός) και Σμυρνάκης Τίτος (ΠΕ04-Φυσικός). Το σχολικό έτος 2014-15 είναι η έκτη συνεχής χρονιά λειτουργίας του προγράμματος και συμμετείχαν σε αυτό μαθητές και μαθήτριες όλων των τάξεων του Γυμνασίου. Το φετινό πρόγραμμα ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2014 και ολοκληρώνεται τον Μάιο του 2015 με την παρουσίαση του CD «Αφιέρωμα στον Βασίλη Τσιτσάνη και στον Γιώργο Ζαμπέτα». Στο CD αυτό, το οποίο έχει ηχογραφηθεί εξολοκλήρου από τους καθηγητές και μαθητές του προγράμματος, τραγουδούν οι: Ζαννή Ευτυχία, Κατσούλη Πόπη, Καραβελάκη Χαρά, Μαρικάκη Ελένη, Μπραχουσάι Ντόνα, Χατζή Αριάδνηκαθώς και παλαιότερα μέλη της ομάδας, μαθήτριες τώρα του Λυκείου, η Νεάντα Μπραχουσάι και η Νικολέτα Χατζή. Το CD αυτό περιέχει 21 τραγούδια των Βασίλη Τσιτσάνη και Γιώργου Ζαμπέτα και μπορείτε να το ακούσετε και να το "κατεβάσετε" πατώντας στο παρακάτω Link: 

Το Σάββατο 14 Φεβρουαρίου 2015 οι καθηγητές και οι μαθητές του «Μουσικού Εργαστηρίου» συμμετείχαν με συναυλία τους στο Τεχνικό Επιμελητήριο της Ελλάδας (Τ.Ε.Ε.) με την ευκαιρία της κοπής της βασιλόπιτας της Εκπαιδευτικής Εταιρείας Χανίων.
      Την Παρασκευή 24 Απριλίου 2015, μαθητές του σχολείου μας επισκέφτηκαν, με τη συνοδεία του Διευθυντή μας κ. Περικλή Μαχαιρά, του καθηγητή μας κ. Τίτου Σμυρνάκη και του καθηγητή μας κ. Γιώργου Πογιατζή, την Ορθόδοξη Ακαδημία Κρήτης, στο Κολυμπάρι, συμμετέχοντας σε ημερίδα για την αλληλεγγύη και τον εθελοντισμό που διοργάνωσε στις συνεδριακές εγκαταστάσεις της. Στα πλαίσια της ημερίδας αυτής το Μουσικό Εργαστήρι  παρουσίασε συναυλία με τραγούδια των Ζαμπέτα και Τσιτσάνη.
      Την Τρίτη 12 Μαΐου 2015, το πρωί, στην αίθουσα εκδηλώσεων (αίθουσα Λαμπράκη) του σχολείου μας, πραγματοποιήθηκε η συναυλία ή το μιούζικαλ; «Κέντρο Διασκεδάσεως“To Χάραμα”». Οι μαθήτριες Ζαννή Έφη, Καραβελάκη Χαρά, Κατσούλη Πόπη, Μαρικάκη Ελένη, Μπραχουσάϊ Ντόνα και Χατζή Αριάδνη με τη συμμετοχή των πρώην μαθητριών μας Μπραχουσάϊ Νεάντας και Χατζή Νικολέτας στο τραγούδι και οι καθηγητές τους Σμυρνάκης Τίτος στο μπουζούκι και Πογιατζής Γιώργος στο βιολί και στην ακουστική κιθάρα μας πρόσφεραν μοναδικές και απολαυστικές στιγμές της Ελληνικής λαϊκής μουσικής.
      Την Τρίτη 12 Μαΐου 2015 στις 9:00 το βράδυ στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων, έκλεισε το τριήμερο συνέδριο «Η ιστορία της Μέσης Εκπαίδευσης στην Κρήτη», με τη συναυλία – μιούζικαλ του «Μουσικού Εργαστηρίου». Οι μικρές μας τραγουδίστριες, με τη συνοδεία των μουσικών καθηγητών τους, μάγεψαν το κοινό του Συνεδρίου και με τα τραγούδια τους ανέβασαν τη διάθεση του κοινού σε τέτοιο βαθμό που αρκετοί σύνεδροι σηκώθηκαν και χόρεψαν με προεξάρχουσα τη Σχολική Σύμβουλο κα Μαρία Καλαθάκη. Στην ορχήστρα συμμετείχε και ο φίλος και συνάδελφος μουσικός Γιάννης Γιαννακάκης στο πιάνο.
      Την Κυριακή 21, την Δευτέρα 22 και την Τρίτη 23 Ιουνίου 2015, η Μουσική Ομάδα των Χανίων «Passepartout», των καθηγητών κ. Γιώργου Πογιατζή, κ. Τίτου Σμυρνάκη και κ. Γιάννη Γιαννακάκη "εμφανίστηκε" στην Πύλη της Άμμου και εξέπληξε όπως πάντα το Χανιώτικο κοινό. Σε αυτές τις παραστάσεις συμμετείχαν και οι μαθήτριές μας Αριάδνη Χατζή, Ντόνα Μπραχουσάι καθώς και οι πρώην μαθήτριές μας, μιας και πάνε στο Λύκειο πλέον, Νικολέτα Χατζή και Νεάντα Μπραχουσάι.

Στο διαδίκτυο και συγκεκριμένα στο κανάλι στο YouTube με τίτλο «Μουσικό Εργαστήρι Γυμνασίου Βάμου» στο παρακάτω link:  Μουσικό Εργαστήρι στο YouTube  αναρτώνται βίντεο από τις παραστάσεις αλλά και όλα τα βίντεο κλιπ που σκηνοθετήθηκαν, γυρίστηκαν και επεξεργάστηκαν στα πλαίσια του προγράμματος. Φωτογραφικό υλικό, ονόματα και λεπτομέρειες για το πρόγραμμα και την πλούσια δραστηριότητα των μαθητών του, υπάρχουν στην ιστοσελίδα του σχολείου μας:  Μουσικό Εργαστήρι στο Γυμνάσιο Βάμου

ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΑ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ 2013-2014
   Το Πρόγραμμα Σχολικής Δραστηριότητας «Μουσικό Εργαστήρι Γυμνασίου Βάμου» συντόνισαν οι καθηγητές: Πογιατζής Γιώργος (ΠΕ16-Μουσικός) και Σμυρνάκης Τίτος (ΠΕ04-Φυσικός). Το σχολικό έτος 2013-14 ήταν η πέμπτη συνεχής χρονιά λειτουργίας του προγράμματος και συμμετείχαν σε αυτό 22 μαθητές και μαθήτριες όλων των τάξεων του Γυμνασίου. Το πρόγραμμα ξεκίνησε τον Δεκέμβριο 2013 και ολοκληρώθηκε τον Μάιο 2014 με μεγάλη επιτυχία και παράγοντας πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό (CD, βίντεο, φωτογραφίες και βίντεο κλιπ).
   Κατά τη διάρκεια του προγράμματος έγιναν συνεργασίες με φίλους και επαγγελματίες μουσικούς, εκτός σχολείου, καθώς υπήρξε η σύνθεση τριών νέων τραγουδιών στα οποία ο καθηγητής Τίτος Σμυρνάκης έγραψε τη μουσική, σε στίχους Γιώτας Φράγκου και Άντζελας Σταρόβα. Τα δύο τραγούδια γράφτηκαν στη μνήμη ενός παλαιού μαθητή, μέλους της ομάδας, ο οποίος έφυγε νωρίς από τη ζωή και τον οποίο η ομάδα μας τίμησε με αυτόν τον τρόπο. Σε αυτό συνέβαλλαν, ο μουσικός – κιθαρίστας κ. Κώστας Κοπανέλλης ο οποίος ηχογράφησε την κιθάρα και βοήθησε σε μίξη ήχου και mastering των συγκεκριμένων τραγουδιών, η Άντζελα Σταρόβα η οποία τραγούδησε το ένα από αυτά στο CD, καθώς και ο ηχολήπτης κ. Γιώργος Σκαλίδης ο οποίος στήριξε τεχνικά την ομάδα όπως έκανε και το 2013 στο Θέατρο Δ. Βλησίδη στην παράσταση του «Μουσικού Εργαστηρίου», στο πλαίσιο της Άνοιξης Καλλιτεχνικής Δημιουργίας του Δήμου Χανίων.
   Άρχισαν οι εγγραφές σε στούντιο (ξεκινώντας από τα μουσικά όργανα) όπου χρειάστηκαν πολλές ώρες εγγραφών καθώς και ενορχήστρωσης. Ακολούθως έγιναν οι εγγραφές των φωνών των μαθητριών στο χώρο του σχολείου, όπου κάνοντας χρήση ενός φορητού Η/Υ και των απαραίτητων λογισμικών και εργαλείων εγγραφής (μικρόφωνα, ακουστικά κ.α.), τα παιδιά έζησαν την εμπειρία μιας υψηλού επιπέδου «στουντιακής» εγγραφής τραγουδιών.  
   Στη διάρκεια του προγράμματος έγινε και η μίξη ήχου καθώς και οι τελικές προετοιμασίες για την παραγωγή του CD το οποίο περιέχει 19 τραγούδια, όλα αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς και πολλών ωρών συνεργασίας της ομάδας. Το εξώφυλλο του CD το σχεδίασε ο μαθητής Μίνωας Παπαθεοφίλου, ενώ άλλοι μαθητές ασχολήθηκαν με την αναπαραγωγή του. 
  Στο επόμενο στάδιο οι μαθήτριες προετοίμασαν τη μουσικοθεατρική παράσταση που επρόκειτο να παρουσιάσουν στο σχολείο. Έγιναν οι κατάλληλες πρόβες επί σκηνής, καθώς και προετοιμασία και πρόβες στο σπίτι τους. Με την καθοδήγηση των συντονιστών, έγιναν μαθήματα σκηνικής παρουσίας τους και μαζί τους οργανώθηκε σκηνοθετικά η παράσταση.
Στις 8 Απριλίου 2014, πραγματοποιήθηκε η τελική παρουσία του έργου του «Μουσικού Εργαστηρίου» στην αίθουσα εκδηλώσεων του Γυμνασίου μας, παρουσία του Διευθυντή της Δ/νσης Δ/μιας Εκπ/σης Χανίων, κ. Μανούσου Μαραγκάκη, του Διευθυντή του Γυμνασίου Βάμου κ. Περικλή Μαχαιρά, του Προέδρου του συλλόγου γονέων & κηδεμόνων των μαθητών του σχολείου μας κ. Νικήτα Μελισσάκη και άλλων μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του, του Προέδρου του Πολιτιστικού συλλόγου Βάμου «Ο Πρίνος» κ. Γιώργου Χατζηδάκη, του πρώην Δ/ντή του Γυμνασίου Βάμου κ. Γιώργου Μαυρομανωλάκη, καθηγητών, γονέων και μαθητών του σχολείου. Σύμφωνα με τη γνώμη όλων των παραπάνω, ήταν μια καταπληκτική μουσικοθεατρική παράσταση, στην οποία παρουσιάστηκαν και βίντεο κλιπ που είχε προετοιμάσει η ομάδα.
  Το νέο στοιχείο που ανέβασε ακόμη περισσότερο το ήδη υψηλού επιπέδου πρόγραμμα, ήταν η χρήση βίντεο σε συνδυασμό με την άψογη ερμηνεία των μαθητριών. Γυρίστηκαν βίντεο κλιπ πάνω στα τραγούδια που ερμήνευσαν οι μαθήτριες, εισάγοντας έτσι και το σκηνοθετικό στοιχείο στην παρουσίαση της δουλειάς τους. Τα γυρίσματα έγιναν στο σχολείο, με την καθοδήγηση των καθηγητών – συντονιστών.
Αισθανόμαστε την ανάγκη να ευχαριστήσουμε για άλλη μία φορά τον μουσικό κ. Κώστα Κοπανέλλη, τον ηχολήπτη κ. Γιώργο Σκαλίδη καθώς και την κ. Άντζελα Σταρόβα για την ανιδιοτελή βοήθεια που πρόσφεραν στην ομάδα μας πιστεύοντας και αυτοί όπως εμείς, ότι η προσφορά γνώσεων και γενικά η υποβοήθηση ταλαντούχων μαθητών είναι μια εμπειρία που προσφέρει έντονες συγκινήσεις.
  Το πρόγραμμα Σχολικής Δραστηριότητας: «Μουσικό Εργαστήρι Γυμνασίου Βάμου», κατά την τρέχουσα σχολική χρονιά, πιστεύουμε ότι υπερκάλυψε τον αρχικό προγραμματισμό του και αποδείχθηκε ακόμα πιο πλούσιο και περιεκτικό από αυτό που αρχικά αναμενόταν.
  Είναι ένα πρόγραμμα που εμπλουτίζει τη μαθητική διαδικασία με μουσική και εικόνα. Ένα πρόγραμμα στο οποίο οι μαθητές και οι καθηγητές συνδέονται ψυχικά, δημιουργώντας την αμοιβαία αλληλεπίδραση. Ανταλλάσσονται απόψεις, γνώσεις και ιδέες, αναπτύσσεται ο αλληλοσεβασμός, επιτυγχάνεται πνεύμα συνεργασίας και καλλιεργείται η δημιουργική σκέψη τους, η αυτοεκτίμηση και η αυτοπεποίθησή τους.     

                             ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΑ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ 2012-2013
Τα παιδιά που συμμετέχουν φέτος στη μουσική ομάδα:   
  1. Πόπη Κατσούλη                       Τραγούδι    
  2. Ολυμπία Πολίτη                          >>
  3. Νικολέτα Χατζή                           >>
  4. Νεάντα Μπραχουσάι                   >>
  5. Μαριλένα Μαρκάκη                     >>
  6. Γιώργος Νιαυραδάκης                Ντραμς
  7. Δημήτρης Καβαλινάκης              Κιθάρα
      Μαθητές του Γυμνασίου και του Λυκείου Βάμου συνεργάστηκαν, αυτή τη φορά, για την παρουσίαση της μουσικής εκδήλωσης-συναυλίας στο πλαίσιο της «Άνοιξης Καλλιτεχνικής Δημιουργίας 2013» στο Θέατρο «Δ. Βλησίδης» στις 6 Απριλίου 2013. Παράλληλα με τις πρόβες και την προετοιμασία αυτής της εκδήλωσης ηχογραφήθηκε το 3ο CD, το οποίο περιλαμβάνει 19 τραγούδια και στο οποίο απεικονίζεται η πρόοδος των μαθητών, η καλλιέργεια του ταλέντου τους καθώς και η εξέλιξή τους μέσα από το πρόγραμμα αυτό. 
     Πολλές άλλες εκδηλώσεις, όπως οι σχολικές γιορτές: της 17ης Νοεμβρίου, της 28ης Οκτωβρίου και της 25ης Μαρτίου, η συναυλία στο Γυμνάσιο Βρυσών και η τελική παρουσίαση του προγράμματος στις 26 Απριλίου 2013 στην αίθουσα Λαμπράκη του Γυμνασίου Βάμου, συμπληρώνουν την πλούσια δραστηριότητα της ομάδας.